Liveblog formatie - Onderhandelaars gaan uit elkaar zonder akkoord, morgen opnieuw overleg (2024)

KIES24 Federale verkiezingen

Liveblog formatie - Onderhandelaars gaan uit elkaar zonder akkoord, morgen opnieuw overleg (1)

Afgelopen avond kwamen de verschillende onderhandelaars om beurten aan in de Wetstraat

Formateur Bart De Wever (N-VA) probeert de onderhandelingen over een nieuwe federale regering weer vlot te trekken. Nadat hij afgelopen avond om beurten met de hoofdonderhandelaars van de 5 verschillende partijen heeft gesproken, zaten de onderhandelaars samen aan tafel. De partijen zijn echter zonder akkoord uit elkaar gegaan.

Denny Baert, Cisse Michiels, Nils Schillewaert, Rik Arnoudt

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Prévot: "Ik geloof nog altijd in de Arizona-coalitie"

Maxime Prévot , de voorzitter van Les Engagés, gelooft nog altijd dat een akkoord mogelijk is: "Ik geloof zeker nog in de Arizona-coalitie." Hij was de enige van de onderhandelaars die na afloop iets wou zeggen.

Hij bevestigt dat er geen akkoord is gevonden deze nacht, maar "De Wever is nog altijd formateur en hij heeft mijn vertrouwen", benadrukt hij.

Onderhandelingen afgelopen, morgen opnieuw overleg

De onderhandelingen voor deze nacht zijn afgelopen. De partijen hebben geen akkoord gevonden. De onderhandelaars zijn vertrokken zonder commentaar te geven.

Morgen (donderdag dus) zouden de partijen opnieuw samenzitten in een ultieme poging om een akkoord te vinden voor formateur Bart De Wever 's avonds naar de koning moet.

Bij één van de onderhandelende partijen klinkt het dat ze "nog geen stap dichter" staan.

Voor het eerst allemaal rond de tafel

Voor het eerst vandaag zitten de partijen allemaal samen rond tafel. Formateur De Wever nodigde deze namiddag op het hoofdkantoor van de N-VA elke partij apart uit.

Sinds een uur of acht startte hij die bilaterale gesprekken opnieuw op, deze keer in het Voorzitterschap van de Kamer. Dat is het gebouw in de Wetstraat waar de onderhandelingen afgelopen weken plaatsvonden. In de loop van de avond kwamen de onderhandelingsteams van alle partijen daar toe.

Met de aankomst van Vooruit rond 22 uur was ook de laatste delegatie aanwezig. Pas nu, ongeveer 3 uur later, brengt De Wever iedereen samen aan dezelfde onderhandelingstafel. Waarom dat zo lang duurde, is onduidelijk.

Bart Verhulst: “Partijen zijn zich ervan bewust dat er geen alternatief is”

Volgens de informatie de Wetstraatjournalist Bart Verhulst heeft, zouden de onderhandelaars van de 5 verschillende partijen straks weer met zijn allen aanschuiven aan de onderhandelingstafel in de Wetstraat. Dat gebeurt nadat de voorzitters van de onderhandelende partijen afgelopen avond om beurten met formateur Bart De Wever hebben gesproken.

Eerst begon hij met de delegatie van zijn eigen partij, de N-VA. Een uur later schoven CD&V en Les Engagés samen aan. Nog een uur later kwam MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez langs. En om 22 uur was Vooruit-voorzitter Conner Rousseau als laatste aan de beurt.

Pas na al die aparte gesprekken heeft De Wever, rond 23 uur, iedereen samen rond de tafel uitgenodigd voor nieuwe, nachtelijke onderhandelingen over een nieuwe federale regering.

Komt het dan toch nog goed? Dat zullen we pas in de loop van komende nacht te weten komen. Maar, zo merkt Bart Verhulst op, de onderhandelaars zijn zich bewust van een aantal gevaren van het afspringen van de onderhandelingen. En vooral van het feit dat er eigenlijk geen alternatief is.

Bekijk: Bart Verhulst geeft een stand van zaken van de onderhandelingen

Liveblog formatie - Onderhandelaars gaan uit elkaar zonder akkoord, morgen opnieuw overleg (2)

Videospeler inladen...

Onderhandelaars gaan zo weer samen aan tafel

Na een avond van zogenoemde bilaterale gesprekken tussen formateur Bart De Wever (N-VA) en de 5 verschillende partijen, gaan de onderhandelaars straks met zijn allen samen weer aan de onderhandelingstafel. Zo verneemt onze verslaggever Bart Verhulst in de Wetstraat.

23.05 uur: stand van zaken in VRT NWS journaal

Om 23.05 uur geeft Wetstraatjournalist Bart Verhulst in het VRT NWS journaal een stand van zaken over de formatiegesprekken die vanavond gaande zijn.

De voorbereide grap van Peter De Roover

Kamervoorzitter Peter De Roover (N-VA) houdt z'n running gag vol. Hij liep vanmiddag al rond met gist en bloem.

Liveblog formatie - Onderhandelaars gaan uit elkaar zonder akkoord, morgen opnieuw overleg (3)

DLE

Zonet heeft hij een filmpje op Instagram gepost waarin hij een "een goed broodje" aan het kneden is.

Conner Rousseau aangekomen

Liveblog formatie - Onderhandelaars gaan uit elkaar zonder akkoord, morgen opnieuw overleg (4)

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau en vicepremier Frank Vandenbroucke zijn ook aangekomen aan de Wetstraat 10, waar onderhandeld wordt over een nieuwe federale regering. Dat meldt Wetstraatjournalist Bart Verhulst.De twee legden geen verklaringen af.

Rousseau en Vandenbroucke zouden nu eerst nog even bilateraal samenzitten met formateur Bart De Wever en zijn team. Nadien is het de bedoeling om over te gaan tot plenair overleg.

Eerder op de avond waren er ook al afzonderlijke gesprekken met CD&V en Les Engagés enerzijds, en MR anderzijds.Over de inhoud van de gesprekken is niets geweten, maar de sfeer zou in elk geval niet slecht zitten. "Er is zeker geen begrafenisstemming", valt te horen.

Formateur De Wever probeert al de hele dag de federale formatie vlot te trekken.

Ook Vooruit onderweg naar de onderhandelingstafel

Ook de onderhandelaars van Vooruit zouden onderweg zijn naar de onderhandelingstafel in de Wetstraat. Dat verneemt VRT NWS uit goede bron.

MR-onderhandelaars Bouchez en Clarinval ook aangekomen

Nadat de onderhandelaars van CD&V en Les Engagés rond 20 uur waren aangekomen, zijn rond 20.50 uur ook MR-onderhandelaars Georges-Louis Bouchez en David Clarinval aangekomen in de Wetstraat.

De onderhandelaars van Vooruit zouden nog niet uitgenodigd zijn door de formateur.

Liveblog formatie - Onderhandelaars gaan uit elkaar zonder akkoord, morgen opnieuw overleg (5)

Meest gelezen

  1. Liveblog Liveblog formatie - Onderhandelaars gaan uit elkaar zonder akkoord, morgen opnieuw overleg Update 01:55
  2. Frankrijk "Elektrisch laden aan Franse tolwegen veel te duur", volgens Franse adviesraad wo 21 aug 22:02
  3. Europa Duikers vinden 5 lichamen in gezonken luxejacht voor kust van Sicilië Update wo 21 aug 19:27
  4. Duitsland Man doodgeschoten op druk treinperron in station van Frankfurt, dader gevat wo 21 aug 21:17
  5. Grimbergen Nieuw onderzoek levert bewijs dat vliegveld Grimbergen op einde van WO II groot transitkamp was voor Amerikaanse troe... wo 21 aug 16:48
  6. Pukkelpop Na Tomorrowland lukt het ook op Pukkelpop: Neal en Senne uit Ingelmunster wandelen festival rustig binnen langs uitgang di 20 aug 17:44
  7. Podium Internationaal Theater Amsterdam verbreekt alle banden met Belgische regisseur Ivo van Hove, na onderzoek naar grenso... wo 21 aug 15:35
Liveblog formatie - Onderhandelaars gaan uit elkaar zonder akkoord, morgen opnieuw overleg (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5858

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.